מוקפץ נודלס הוא אחד המאכלים הכי פופולריים בישראל. כשמכינים מוקפץ נודלס טוב עם טעמים טובים – זו ארוחה מושלמת, שכולם אוהבים. אבל כשלא מצליחים ״לאזן״ בטעמים של המוקפץ – זה פשוט לא מוצלח. קל מאוד להיכשל ולפספס את המנה הזאת: קצת יותר מידי ג׳ינג׳ר או מרכיב מתקתק והתוצאה לא טובה. גם אני ניסיתי להכין בבית מוקפץ, אבל הוא לא יצא לי מוצלח. לפעמים הוא היה תפל ואפילו תוספת רוטב סויה לא עזרה. לפעמים הוא יצא חיוור או כזה ״בסדר בסדר״, “אבל חסר משהו”. המשהו הזה שהופך מוקפץ נודלס למנה טעימה טעימה של מסעדה.
את התשובה למדתי מספר בישול אמריקאי (לא תורגם לעברית) “Salt, Fat, Acid, Heat” (מלח, שומן, חומצה וחום), שה”ניו יורק טיימס” הכתיר כספר הבישול הטוב ביותר שיצא אי פעם, וה”וול סטריט ג’ורנל” כתב עליו שהוא “חדשני, שאפנתי ויכול להפוך כל אחד לבשלן מצוין”. את הספר כתבה שפית בשם שאמין נוסרת’ (אגב, יש לה סדרה נהדרת בנטפליקס) והיא מסבירה שהסוד לטעם אסיאתי מושלם הוא שילוב של כל הטעמים – מלוח, מתוק, חמוץ, אוממי (טעם הבשר והרוטב סויה) וגם הטעם המר. נוסרת’ אומרת שכשאנחנו מרגישים ש”חסר משהו” אבל אנחנו לא יודעים מה חסר – אנחנו צריכים לחזק את אחד הטעמים.
אחרי ניסיונות רבים הגעתי לנוסחה מעולה לרוטב מדויק למוקפץ נודלס.
הדיוק בתיבול הופך את מלאכת הבישול לקלה ופשוטה. לא צריך לטעום, לבדוק ולהיות לא בטוחים. הוקפץ נודלס עם ירקות הופכת למנה שמצליחה תמיד.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
פוסט משותף על ידי Revital Federbush – רויטל פדרבוש – מטבח קל (@revitalfederbush)
אטריות נודלס ״מבושלות יותר מידי״ הופכות גם את התיבול הכי מוצלח לעיסה חסרת חן. בישול מדוייק של האטריות הופך את נמנה למוצלחת. צריך לקחת בחשבון שהאטריות מתבשלות עוד קצת עם הרוטב ולכן כדאי לבשל את האטריות באופן חלקי, לא עד הסוף. אני אוהבת להשתמש באריזת אטריות אורז 5 מ”מ (250 גרם) וזמן הבישול על האריזה מדוייק – משרים (ללא בישול) את האטריות במים רותחים 5 דקות (אני מודדת עם השעון) ושטיפה עם מים קרים שמוציאה מהאטריות את העמילן וגם טעם לוואי מסויים שלפעמים מתלווה לאטריות אורז. כמובן שאפשר להשתמש בכל סוג של אטריות לפי הטעם האישי, אבל שימו לב לא לבשל את האטריות עד הסוף. כשהן מתבשלות ברוטב למוקפץ הן סופגות מהרוטב הנהדר של המוקפץ ומתרככות עוד קצת. בדרך כלל על גבי האריזה יש הוראות מדוייקות. חשוב לשטוף את האטריות במים קרים, כדי לעצור את הבישול ולערבב עם 2-3 כפות שמן כדי שהנודלס לא ידבקו אחד לשנייה.
ירקות קשים הכי מתאימים למוקפץ כמו למשל כרוב, גזר, פלפל ובצל רגיל. ירקות רכים לא יתאימו וירקות כמו כרובית וברוקולי מחייבים חליטה עם מים רותחים.
הסגנון האסיאתי הוא רצועות, אבל אפשר לחתוך בכל צורה. הרעיון הוא שהחיתוך צריך להתאים להקפצה. אם נחתוך חתיכות גזר גדולות מידי הן לא יתבשלו כמו שאר הירקות. לכן נהוג לחתוך את הירקות לרצועות דקות שמאפשרות ״הקפצה״ כשהירקות נשארים פריכים ולא מעוכים. הנבטים שמתרככים מהר – עדיף להוסיף בסוף.
באופן אישי אני נמנעת מרטבים מוכנים מעובדים ומעדיפה להכין את הרוטב ממרכיבים טבעיים, שהם הרבה יותר בריאים ולדעתי גם יותר טעימים. רוטב צ׳ילי מתוק או חריף עמוס בחומרים משמרים והוא מעובד מאוד ולא בריא.
שום – בנדיבות, זה ממש חובה ברוטב למוקפץ.
ג׳ינג׳ר – מוסיף המון טעם אסיאתי לרוטב למוקפץ. ממליצה לכם לרכוש שורש ג׳ינג׳ר טרי, לחתוך לחתיכות ולהקפיא בסגור באריזה אטומה. בכל פעם שצריך – מגרדים במגרדת דקה ישר לתבשיל.
מתיקות – הרבה אנשים נרתעים מסוכר אבל הכמות כאן היא לא גדולה והופכת את התיבול למדוייק וטעים מאוד.
חמיצות – יש המוסיפים חומץ אורז, אני מעדיפה לטפטף כמה טיפות מיץ לימון בהגשה.
אוממי – טעם ״בשרי״ שנמצא גם ברוטב סויה.
חריף – אמנם לא נחשב לטעם אבל גם בכמות זעירה מוסיף המון.
רוטב סויה אמיתי שמכינים אותו באופן מסורתי והוא טבעי ואפילו בריא (מוצר שהוכן בהתססה). לעומתו הרטבים הלא אמיתיים מכילים צבעי מאכל וחומרי טעם וריח. יש כמה חברות שמוכרות רוטב סויה אמיתי וכל מה שצריך לעשות זה להציץ על רשימת המרכיבים. רוטב סויה אמיתי מכיל רק סויה ומלח. חברות מוכרות שאני משתמשת בהן: יאמסה וקיקומן (מומלץ לשים לב שאין חומר משמר).
להגשה:
מה זה רוטב סויה אמיתי?
הכוונה לרוטב סויה ללא תוספות שעשוי רק מסויה ומותסס. יש חברות שהרוטב סויה מלא בחומרי טעם וריח ואז הטעם הוא שונה. אפשר לבדוק את רשימת המרכיבים. ברוטב סויה אמיתי המרכיבים הם סויה ומלח 🙂 בהצלחה!
מה אפשר במקום סויה? אסור לי בגלל בעיות בבלוטת התריס
יש תחליף ממש מוצלח לרוטב סויה, שלא מכיל סויה (יש לי אותו בבית ואני מזמינה אותו מאייהרב). לא ראיתי אותו בישראל ואני קונה אותו באופן קבוע –
https://iherb.co/2YWw4r
רוטב סויה הוא מרכיב מלוח ואין לי מושג על מוצר אחר שיכול להחליף אותו. אולי מלח? אבל לא ניסיתי.
במקום סויה יש תבלון של אוסם שדומה מאוד לסויה.מהדור הישן.
הי בני, מכירה את הרוטב סויה של אוסם, הבעיה שהוא לא רוטב סויה אמיתי, אלא רוטב שמכיל בעיקר חומרי טעם וריח ועוד חומרים לא מזוהים, שנחשבים מעובדים ולא בריאים. גם הטעם – לדעתי האישית – קצת סינתטי. יש תחליף לרוטב סויה שעשוי מקוקוס שהוא לא מעובד וממש טעים כמו רוטב סויה. אבל כמובן שכל אחד יבחר במה שמתאים לו 🙂 🙂 🙂
היי יקרה,
הכנתי את המוקפת יצא מאוד טעים. הוספתי כף סירופ מייפל ויצא בדיוק לא מתוק. תודה
תודה רבה שולי 🙂
שמחה שיצא לך טעים.
האם הוספת עוד כף סירופ מייפל בנוסף לדבש במתכון או במקום?
כי זה לא משנה איזה ממתיק משתמשים 🙂
אני לא אוהבת דבש , לכן מעדיפה סילן או מייפל. ותמיד אוריד כמויות של סוכרים אפילו בעוגות.
הי, אפשר בהחלט להוריד לגמרי את הדבש או להפחית לפי הטעם האישי. אגב, מתכונים אסיאתיים משתמשים בכל הטעמים כדי ליצור ״איזון״. אבל כל אחד וטעמו האישי.
אני כל הזמן חוזרת למתכון הזה, הוא מעולה. פעם ראשונה שניסיתי שמתי פחות מדי שום (5 נראה לי המון) ויצא תפל, שמחה שניסיתי שוב כמו במתכון כי זה יוצא מושלם. אני מוסיפה גם כרוב לירקות זה יוצא נחמד. מי שחושש מהתיבול אני חושבת שעדיף לנסות לעשות בדיוק כמו במתכון ואם יוצא לכם בסוף חזק מדי לטעמכם להוסיף עוד אטריות (במקום להפחית שיני שום/ג’ינג’ר)
שמחה מאוד שאהבת!
עבדתי על המתכון הזה די הרבה זמן.
לרוב מתכוני המוקפץ משתמשים ברטבים מוכנים
כמו רוטב צ’ילי מתוק, שמלאים בחומרים משמרים והם מעובדים מאוד.
רציתי ליצור מתכון עם מרכיבים טבעיים וזמינים ולא מעובדים.
אכן שום הוא מרכיב משמעותי כאן שמוסיף טעם טעים.
אנחנו אוהבים הרבה ג’ינג’ר ושום אבל זה הטעם האישי 🙂
רויטל יקרה, תודה רבה על מתכון מנצח. הכנתי בדיוק לפי המתכון _אחד לאחד_ ויצא משגגגגע! נכנס לרשימת המועדפים😊 שוב תודה רבה רבה
שמחה מאוד לקרוא!
ניסיתי לא מעט עד שהגעתי למתכון הזה 🙂
תודה שחזרת להגיב 🙂
האם מיתן להוסיף חזה עוף/ פרגיות?
בטח שאפשר.
אם זה חזה עוף תתבלי אותו עם התיבול למוקפץ (תכיני קצת יותר רוטב) תטגני במעט שמן וכשזה מוכן – תוציאי לצלחת.
תכיני את כל המוקפץ ובסוף תוסיפי את החזה עוף.
כדאי להוציא את העוף כדי שלא יתייבש.
בהצלחה 🙂 🙂 🙂
הכנתי, יצא מעולה!
אני בשלנית ותיקה ומעולם לא הצלחתי להגיע לטעם המדוייק הזה!
הולכת לנסות מתכונים אחרים שלך.
תודה רבה!
ואוו, איזו מחמאה אדירה! ממש כיף לי לקרוא! תודה רבה שחזרת לכתוב לי, ממש משמח אותי!
מושלם,פשוט וקל אהבתי ממש!!
הי נטלי, שמחה מאוד שאהבת את המתכון 🙂 וגם שחזרת לכתוב לי איך יצא 🙂
יש לך איזה טיפ איך למנוע מהשום להישרף
קרה לי כמה פעמים
ואני עושה לפי המתכון
פשוט גם אחרי שמוסיפים את הירקות השום עדיין יש לו מגע עם הסיר החם ונשרף
help
תודה
הי, אם השום נשרף לך, כדאי לערבב כל הזמן. בדרך כלל ברגע שמוסיפים נוזל כלשהו השום לא בא במגע עם תחתית הסיר ולא נשרף. בהצלחה 🙂
הגעתי למתכון ממש במקרה דרך חיפוש מתכון למוקפץ בגוגל. ברוב המתכונים יש שימוש ברוטב צ׳ילי מתוק שאני כמעט ולא מכניסה הבייתה אז באת לי ממש בטוב עם המצרכים:)
והייתי חייבת להגיב שהמתכון פשוט מושלם 😍
כל כך נהננו! תודה רבה!
הי חן, אני שמחה מאוד שאת מעריכה את העדר רוטב צ׳ילי מתוק במתכון – מוצר שגם אני לא מכניסה הביתה בשום פנים ואופן! האמת היא שאני באמת לא מבינה למה אנשים מבשלים עם הרוטב המעובד הזה, שמלא בחומרים מזיקים. כל כך קל להשתמש בדבש וקצת צ׳ילי ולקבל תוצאה טעימה ובריאה הרבה יותר! שמחה מאוד שאהבת את המתכון ונהניתם ממנו 🙂 תודה רבה שחזרת להגיב ולכתוב לי 🙂 משמח אותי מאוד 🙂