כרוב כבוש | כרוב כבוש פרוביוטיקה -מטבח קל

כרוב כבוש טעים, בריא ופרוביוטי – מתכון מוכח מדעית ליצירת חיידקים פרוביוטיים

האם יכול להיות שהמאכל הכי בריא בעולם הוא הירק הכי זול והכי פחות “נחשב”? אם תשאלו את ד”ר וייל בולסוביץ, גסטרואנטרולוג אמריקאי ידוע, התשובה היא כן! הכרוב הכבוש מכיל חיידקים פרוביוטיים, שמשפרים את בריאות המעיים, שם נמצאת מערכת החיסון שלנו. אבל גם בלי קשר לבריאות, הכרוב הכבוש הזה פשוט טעים
0
דקות
0
קלוריות למאה גרם
0
קלוריות לכף

האם כרוב כבוש הוא המאכל הכי בריא בעולם?

אם אתם אוהבים כרוב כבוש (ומי לא?) – זכיתם! אכילת כרוב כבוש לא רק טעימה ומהנה אלא גם תוסיף לכם המון חיידקים פרוביוטים בריאים, שמחזקים את מערכת החיסון.

הספר האמריקאי החדש Fiber Fueled הוא אחד מהספרים הכי מרתקים שקראתי. הוא נכתב על ידי ד”ר וייל בולסוביץ, גסטרואנטרולוג אמריקאי ידוע, שטוען בספרו שכרוב כבוש הוא המאכל הכי בריא בעולם. הספר, שהפך לרב מכר, שמככב בראש רשימות רבי המכר של הניו יורק טיימס ואמזון, מרתק כי הוא טוען שהבסיס לבריאות שלנו הם חיידקי המעיים. והוא מדבר על כל המחלות בעולם.

בניגוד לכל מאכלי ה״סופר-פוד״ היקרים, כרוב הוא אחד הירקות הכי בסיסים וזולים שיש. בכל זאת הוא נחשב למאכל הכי בריא בעולם. שילוב של כרוב עם מלח גס יוצא פלא תזונתי שהוא לא רק סופר טעים אלא גם בריא מאוד. כרוב הכבוש משתלב מעולה עם כל מאכל כמעט ואם תגישו אותו לשולחן בכל ארוחה כסלט או מנה נוספת רק תרוויחו בריאות וטעם לכל המשפחה.

מה הופך כרוב כבוש למאכל כל כך בריא?

הסיבה לכך שכרוב כבוש כל כך בריא היא שהוא גם פרוביוטי (מכיל חיידקים בריאים) וגם פרה – ביוטי (הוא עצמו, או ליתר דיוק הסיבים התזונתיים שהוא מכיל, מהווים מזון מועדף על חיידקי המעיים הטובים) כך שמדובר כאן ברווח כפול.

למה החיידקים הפרוביוטים שבכרוב הכבוש כל כך בריאים לנו?

ד״ר בולסוביץ מסביר בספר שלו ש-70% ממערכת החיסון שלנו נמצאת במעיים שיש המכנים ״המוח השני״ שלנו. החיידקים הפרוביוטיים הם כמו צבא שמגן על הגוף מפני פולשים (וירוסים, חיידקים). ככל שהצבא שלנו חזק יותר ומכיל מגוון חיידקים טובים כך הוא יכול להתמודד בהצלחה עם איומים חיצוניים. אגב, ד״ר בולסוביץ בעצמו מעיד שהוא מקפיד על אכילת ירקות מותססים כל יום כשהוא מעדיף כרוב כי הוא פשוט טעים.  ד”ר בולסוביץ כותב בספרו שהוא אובססיבי לכרוב כבוש, מכין ואוכל ממנו כל יום, כל הזמן. הוא מוסיף אותו לסלט, לכריך או סתם כך מנשנש מתוך קערית קטנה.

האם החיידקים הפרוביוטים קשורים גם לתסמינים נפשיים כמו דיכאון?

הקשר בין חיידקים פרוביוטים לבעיות נפשיות הוא אחד מתחומי המחקר החדשים והמרתקים ביותר. אמנם מדובר בתחום חדש וחדשני שבו רב הנסתר על הגלוי, אבל כן ידוע שהחיידקים במעיים שלנו אחראים על הבריאות הגופנית שלנו וגם לבריאות הנפשית. יש כיום פסיכיאטרים שמטפלים באנשים באמצעות תזונה, בין השאר באמצעות חיידקים טובים. בספר שלו כותב ד״ר בולסביץ שכל התופעות האלו נמצאו כקשורות לדיסביוזה (חוסר איזון בחיידקי המעיים): חרדות, דיכאון, מיגרנות ועוד.

מה זה בכלל התססה של כרוב כבוש?

בתהליך ההתססה משתתפים מיליוני חיידקים בלתי נראים שאת תוצאות מעשיהם אנחנו יכולים רק לטעום בטעם החמצמץ של הכרוב הכבוש. הדבר הראשון שקורה כשאנחנו מתסיסים כרוב הוא שחיידקים אנאירוביים (חיידקים שחיים בתנאים של מחסור בחמצן) מתחילים לייצר חומצות בריאות כדי להוריד את ה-pH של התמיסה. המטרה שלנו בתסיסה היא לייצר תנאים נוחים לחיידקים האנאירובים ולכן חשוב שכל הכרוב יהיה מכוסה היטב במים ושום דבר לא יצוץ מחוץ למים כדי שהכרוב לא יתקלקל (יהיו בו חיידקים רגילים). כשרמת ה-pH נעשית חומצית מידי, החיידקים מייצרים חומצות בריאות. כשמכינים את הכרוב בבית וכעבור 24-48 שעות רואים בועות במי הכבישה, זהו סימן לנוכחות החיידקים הטובים. בימים הבאים הסביבה נעשית חומצית יותר ויותר ומעודדת חיידק שנקרא lactobacillus plantarum שהוא החיידק העיקרי שהופך את הכרוב לכבוש. החיידקים הבריאים  יוצרים במעי חומצות שומן קצרות שרשרת.

מה זה חומצות שומן קצרות שרשרת ולמה הן חשובות לאיזון רמות הסוכר בדם?

חומצות שומן קצרות שרשרת (הידועות בהן נקראות: אצטט, פרופיונאט ובוטיראט) מיוצרות בגוף כאשר החיידקים הטובים מפרקים את הסיבים התזונתיים מהמזון. חומצות אלו משמשות מקור אנרגיה לשכבת התאים שמרפדת את המעי וחשובה למערכת החיסון שלנו. לחומצות שומן קצרות שרשרת תפקידים רבים וחשובים בבריאות שלנו כמו מניעת מחלות כמו קרוהן וקוליטיס, בריאות הלב ואפילו ירידה במשקל ואיזון רמת הסוכר בדם. מחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי לגסטרואנטרולוגיה (GUT – קישור למחקר עצמו) מצא שלחומצות האלו יש יכולת לאזן את רמת הסוכר בדם – תהליך חשוב לאנשים שחלו בסוכרת או אנשים עם טרום סוכרת.

האם אפשר פשוט לקנות כרוב כבוש בסופרמרקט?

חמוצים מכל סוג שקונים בסופרמרקט לא מכילים חיידקים בריאים, כי נהוג לעקר את התכולה בטמפרטורה גבוהה, כדי למנוע קלקול. כך שהם אולי טעימים – אבל אין להם ערך בריאותי רב.

המתכון שלו פשוט מאוד ולא כולל שקילות ומידות: קוצצים כרוב (את הגזע מסירים), אפשר דק או עבה, לפי הטעם (אני אוהבת דק כי הוא טעים יותר בעיני), מי שאוהב קראנצ’יות – יעדיף חתיכות עבות יותר.

מוסיפים תבלינים לפי הטעם ונוזל כבישה: 1 ורבע כפיות מלח גס לכל כוס מים.

כבר למחרת תראו את הבועות האלו שהן העדות לכך שמתרחשת בצנצנת תסיסה פרוביוטית של חיידקים בריאים.

 

כרוב כבוש פרוביוטי-מטבח קל
תוך 24-48 שעות התסיסה מתחילה והחיידקים הטובים פעילים

האם אפשר להכין כרוב כבוש בלי תוספת מים?

אפשר להכין את הכרוב הכבוש גם ללא נוזלים מוספים. פורסים את הכרוב ושמים בקערה. שוקלים את הכרוב ומוסיפים לו 3% מלח גס ללא תוספות. כך שאם יש לנו 1 ק״ג כרוב נוסיף 30 גרם מלח. מעסים את הכרוב בידיים עד שהוא מגיר נוזלים. דוחסים אותו לצנצנת. במידת הצורך מוסיפים מי מלח לפי היחס שמופיע במתכון – לכל כוס מים 1 ורבע מלח גס.

מה בדיוק קורה בצנצנת הכרוב הכבוש?

מי המלח גורמים לכך שהחיידקים הטובים מתרבים ומפיקים חומצה לקטית שהיא אחראית לטעם החמצמץ של הכרוב הכבוש. החיידקים מתרבים ומגיעים לשיא כעבור 5 ימים עד שבוע ואז אפשר להעביר את הצנצנת למקרר.

איך יודעים שתהליך כבישת הכרוב מתנהל כמו שצריך?

ד״ר בולסוויץ ממליץ להשתמש בחושים שלכם. אם אתם רואים משהו שנראה כמו עובש – פרוותי ועגול, לעיתים בגוון כחול, שחור או ורוד – אפשר להסיר את העובש אבל עדיף לזרוק ולהתחיל הכל מהתחלה. הסיבה לכך יכולה להיות שהמים לא היו מלוחים מספיק או שהיו חתיכות של כרוב שצפו מעל פני המים וגרמו לקלקול. גם אם לכרוב הכבוש יש ריח לא נעים – עדיף לזרוק ולהתחיל מהתחלה.

האם מומלץ לעקר את הצנצנת בה מכינים כרוב כבוש?

מומלץ לעשות את זה. אני מניחה את הצנצנות הריקות בכיור (חס וחלילה אם הן ישברו) ושופכת עליהן מים רותחים. מחכה כמה דקות, שופכת את המים הרותחים ומכינה את המתכון.

איך מונעים את שבירת הצנצנת כבישה?

לפעמים צנצנות נשברות וזה יכול לקרות גם לצנצנות שאתם משתמשים איתן שנים. הן פתאום יום אחד נשברות. שימו לב שמעברי טמפרטורה חדים מגבירים את הסיכוי לשבירת הצנצנת. כך שלא מומלץ להוציא צנצנת מהמקרר ולשפוך עליה מים רותחים. אני משתדלת (במיוחד בחורף) לשפוך על הצנצנת מים חמימים לפני המים הרותחים כדי להקטין את הסיכוי לשבירת הצנצנת.

האם מומלץ לרכוש צנצנות כבישה יקרות עם משקולת?

אין צורך בכך. כל קערית קטנה שמתאימה לפתח הצנצנת תעשה עבודה מצויינת. מה שחשוב שהירקות לא יצופו מעל מי המלח.

האם אפשר להפחית מכמות המלח במתכון להכנת כרוב כבוש?

לא מומלץ, כי החיידקים האנאירובים זקוקים לסביבה מסויימת כדי להתפתח בה. הפחתה מכמות המלח עלולה לגרום לצמיחה של חיידקים רעים ולקלקל את התסיסה. אם רוצים להפחית מכמות המלח אפשר לשלב את הכרוב הכבוש בתוך סלט ירקות או מאכל אחר ולהשתמש בכרוב הכבוש כמלח ובדרך הזו להפחית מכמות המלח הנאכל.

 

כרוב כבוש-מטבח קל
כרוב כבוש מיד לאחר ההכנה

 

האם לירק כרוב יש ערכים תזונתיים גבוהים?

אף אחד לא יכנה כרוב ״סופר-פוד״ מהסיבה הפשוטה שהוא ירק זול וזמין. לאף אחד אין אינטרס שנאכל כרוב ולכן הוא לא מוצר מזון ״ממותג״ כמו גוג׳י ברי או אסאי. אבל הכרוב הצנוע הוא בהחלא סופר-פוד (אם יש דבר כזה). הכרוב שייך למשפחת הירקות המליבים, יחד עם ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים וקייל. הירקות המצליבים מכילים גלוקוזינולטים שהם פיטוכימקלים נוגדי סרטן רבי עוצמה. מחקרים מראים שהתססה של כרוב הופכת את המרכיבים האלו לזמינים יותר לגוף לכן מומלץ לנו מאוד לאכול מהם כל יום.

הידעתם שכרוב כבוש מכיל יותר חיידקים מכמוסות פרוביוטיות?

ברשת הטלוויזיה הבריטית ה-BBC ערכו לאחרונה מחקר קטן במסגרת תוכנית הטלוויזיה Trust me I’m a doctor , שמוביל ד”ר מייקל מוסלי, רופא משפחה. המחקר נמשך 4 שבועות וכלל 30 אנשים, שחולקו ל-3 קבוצות. כל המשתתפים אכלו את אותה התזונה עם תוספות שונות. הם עברו בדיקות שתן וצואה לבדיקת תכולת החיידקים במעי שלהם. המטרה היה לבדוק מה כדאי לאכול כדי להעשיר את המעיים בחיידקים טובים?

 

  1. קבוצה 1: הוסיפו לתזונה הרגילה משקאות פרוביוטיים מוכנים שהכילו חיידקים כמו לקטובציליים וביפידוקטריום.

 

  1. קבוצה 2: הוסיפו מאכלים מותססים. התבקשו לשתות פעם ביום משקה פרוביוטי “קפיר” ולהוסיף לתזונה כרוב כבוש, קימצ’י וכדומה.

 

  1. קבוצה 3: הוסיפו פרה -ביוטיקה לתזונה – סיבים תזונתיים שמהווים מזון לחיידקים הבריאים ולכן גורמים להעלאת כמות החיידקים הטובים במעי. התזונה של קבוצה זו הועשרה ב-7 גרם אינולין – סיב תזונתי שנמצא בכרישה, אספרגוס, בננה, ארטישוק ירושלמי, בצל ושום.

התוצאות:

הקבוצה עם העלייה הגדולה ביותר בחיידקים היתה קבוצה 2, ששתתה בכל יום קפיר וכרוב כבוש. הם נהנו מהעלייה הגדולה ביותר בחיידקים הטובים, שיעילים לבעיות עיכול ומעיים. בקבוצה זו היתה עלייה חיידקים תורמים לירידה במשקל – Lachnospiraceae.

 

קבוצה 3 הראתה עלייה מרשימה בחיידקים שנקראים Faecalibacterium שעוזרים לשמירה על מעי בריא. האינולין ייצר מטבוליט שנקרא  Butyrate וגם הוא מסייע לבריאות המעיים.

 

קבוצה 1 ששתתה משקאות פרוביוטים מסחריים נהנתה מעלייה מסויימת בחיידקי המעיים, אבל היא היתה הצנועה והקטנה ביותר. החוקרים טענו שיש בהם יעילות אבל פחותה מזו שמצויה במשקאות ומאכלים הפרוביוטיים הטבעיים.

מתכונים נוספים שיתאימו למתכון לכרוב כבוש פרוביוטי:

קימצ׳י כרוב קוריאני כבוש בטעם פיקנטי, הכי קל, טעים ובריא שיש

קימצ'י - כרוב קוריאני כבוש -מטבח קל

מלפפונים חמוצים שלא מתרככים

מלפפונים חמוצים שלא מתרככים-מטבח קל

לימונים כבושים במליחות מדויקת

לימונים כבושים-מטבח קל

מתכון לכרוב כבוש פרוביוטי - שאלות ותשובות

האם אפשר להכין את המתכון לכרוב כבוש פרוביוטי מכרוב סגול?

אני לא ניסיתי, אבל קראתי שאנשים הכינו ויצא להם מוצלח מאוד.

האם אפשר להוסיף למתכון לכרוב כבוש ירקות נוספים כמו פרוסות גזר או סלרי או כרובית?

אפשר ואף מומלץ. ירקות מגוונים בריאים לנו מאוד והשילוב שלהם בחמוצים יוצא טעים מאוד.

איך יודעים שהכרוב מכיל חיידקים פרוביוטיים?

כבר בימים הראשונים אפשר לראות בועיות אוויר כאילו הנוזל תוסס. זהו הסימן להימצאות חיידקים פרוביוטיים. גם טעם הירקות הכבושים מראה לנו שהפעילות החיידקית בעיצומה. לפי בדיקות שנערכו אחרי 5 ימים הכרוב כבר תוסס ומכיל כמות גדולה של חיידקים פרוביוטים שגם ניכרים בטעם הכרוב שהופך לחמוץ בזכות החומצה הלקטית. בשלב הזה כדאי להעביר את הכרוב למקרר.
הכנתם?
אל תשכחו לתייג אותי בעמוד אינסטגרם, משמח אותי מאוד לראות :)
לעמוד הטיק טוק שלי הצטרפתם? אני מפרסמת שם סרטוני מתכונים קצרים
אתם בפייסבוק? מזמינה אתכם להצטרף לקבוצה המקסימה מטבח קל
הרשמו לקבלת אימייל בכל פעם שאני מפרסמת מתכון חדש
כרוב כבוש | כרוב כבוש פרוביוטיקה -מטבח קל

כרוב כבוש טעים, בריא ופרוביוטי – מתכון מוכח מדעית ליצירת חיידקים פרוביוטיים

19

קלוריות למאה גרם

7

קלוריות לכף

מצרכים

  • 1 כרוב ירוק
  • מלח גס
  • תבלינים: שום, סלרי, פלפל אנגלי (לא חובה)

אופן ההכנה

  1. קוצצים את הכרוב דק או עבה, לפי הטעם האישי (עבה – יותר קראנצ’י, דק – יותר טעם) ושוטפים היטב תוך כדי מעיכה כדי לרכך את העלים.
  2. מסדרים בצנצנת, אפשר להוסיף שום, עלי סלרי, פלפל אנגלי, פלפל חריף, שמיר או מה שאוהבים ואפשר רק כרוב.
  3. ממיסים 1 כפית ורבע מלח גס לכל כוס מים ושופכים מעל. מנערים ודואגים שאף עלה לא יצוף.
  4. מנערים קצת את הצנצנת כל יום ופותחים לאוורור. תוך 5 ימים – מוכן.

ההיגיון מאחורי המתכון

חיידקים טובים יכולים לשגשג במי מלח, חיידקים רעים – לא. אבל אם חלק מהכרוב נמצא מחוץ למי הכבישה – עלול להיווצר עובש וכל הצנצנת תתקלקל. כדי למנוע זאת, אפשר להניח מעל צלוחית קטנה והכי נוח – אבן, שצריך לשטוף היטב. העיקר שהכל יהיה מתחת לנוזל הכבישה. עדיף להשתמש במלח גס כי הוא נטול תוספים, כמו חומר למניעת גיבוש. התוספים שמוספים למלח הדק עלולים לגרום לכך שנוזל הכבישה יהיה עכור.

ערכים תזונתיים

קלוריות
19
שומן
0 גרם
פחמימות
2 גרם
חלבון
1 גרם
נתרן
211 מ"ג
סיבים תזונתיים
2 גרם

הכנתם את המתכון? אני רוצה לראות!

שתפו ב:

5 3 הצבעות
דירוגים
guest
74 תגובות
ישן ביותר
חדש ביותר המוצבעים ביותר
פידבק בתוך התגובה
צפה בכל התגובות
גדי
גדי
4 שנים לפני

כשפותחים לאוורור לכמה זמן משאירים פתוח?

רבקה
רבקה
4 שנים לפני

הי רויוטל אני מכינה מלפפון כבוש האם זה אותו הדבר, יש לי שאלה אני סובלת בדלקת בקיבה האם אני גם יכולה לאכול את הכרוב תודה רבקה

רונית גל
רונית גל
4 שנים לפני
הגב ל  רבקה

הכנתי ויצא טעים מאוד. מוסיפה לכל ארוחה. הוספתי פלפל חריף פתיתי צילי יבשים אדומים וזה ממש מוסיף פיקנטיות.

שילה
שילה
9 חודשים לפני

האם שמים מי ברז?

‪amnon
‪amnon
1 שנה לפני
הגב ל  רבקה

מה הרופא אמר לך כי יש לי את אותה בעיה מותר לנו או לא

מירה
מירה
4 שנים לפני

האם ניתן להוסיף חומץ או לימון?

נאוה
נאוה
4 שנים לפני

החומץ גורם לזה שהחיידקים הטובים לא מתפתחים.

סימה
סימה
4 שנים לפני

היי האם אפשר להוסיף קצח ?

קלרי
קלרי
4 שנים לפני

יצא מדהים תודה על מתכון פשוט ובריא
האם הספר שכתב ד״ר וייל בושביץ תורגם לעברית
וניתן לרכוש אותו בארץ?

יוסי
יוסי
4 שנים לפני

היי,
האם הוספת חומץ לתמיסה פוגעת בהתפתחות החיידיקים “הטובים”?

תודה

ד.
ד.
4 שנים לפני

הי רויטל,
אני מאד אוהבת כרוב כבוש ולפי הכתבות זה גם בריא מאד.
האם המים צריכים להיות קרים/בטמפ’ החדר?
כי מלפפונים אני שופכת את המים רותחים אחרי עיקור הצנצנת והמכסה ואז מכסה ליצירת וואקום.
לעניות דעתי,אם המים יהיו חמים לא יווצרו החיידקים הטובים.
אני צודקת?
בכל אופן אנסה את המתכון,כי עד היום כל המתכונים היו על בסיס מלח וכרוב בלבד.
אני מאד נהנית מהבלוג שלך!
שבת שלום ????

שוש אגסי
שוש אגסי
4 שנים לפני

שלום רויטל
אודה לך מאד אם תואילי לשלוח לי הכתבה שלך על הספר שכתב ד״ר וייל בושביץ .
האם מומלץ לשתות המים של הכרוב החמוץ או מיותר /אסור? המון תודה לך מראש
שוש אגסי יבנה
0522643679
shosh948@gmail.com

נאוה
נאוה
4 שנים לפני
הגב ל  שוש אגסי

פעם זו היתה הפרוביוטיקה היחידה שהכרנו ושתינו קצת בכל ארוחת צהרים

תמר
תמר
4 שנים לפני

שלום רויטל,
תודה רבה לך על המאמר.
האם תוכלי לשלוח לי בבקשה את הכתבה שלך על הספר של דר וייל למייל
Tamar.vasserman@gmail.com
איזה קפיר היית ממליצה לקנות או להכין…ואם להכין אז איך?
הרבה תודה, תמר

שי
שי
3 שנים לפני

שמתי מלח גס ועדיין המים יצאו קצת עכורים אחרי 5 ימים. אני לא רואה עובש. האם זה בסדר או זה אומר שהתקלקל? כמה זמן אפשר להשתמש כשזה במקרר?
האם כדאי להחליף את המים במי מלח חדשים?

שואלת
שואלת
3 שנים לפני

היי . נשמע טוב. שאלה לגבי כמות המלח : האם היא לא גבוהה מידיי ?(לכל מי מבקש לשמור שלא לפתח בעיות של לחץ דם, ובטח למי במשפחה שמתמודד עם עודף לחץ דם) תודה

אתי
אתי
3 שנים לפני

היי,
תודה על המתכון
2 שאלות בבקשה,:
לגבי המלח, אפשר להשתמש במלח הימליה עבה?
האם אחרי הכנת הכרוב, שמים במקרר להתססה?
או מניחים על השיש במשך 5 ימים?
תודה לתשובתך .

אילנה
אילנה
2 שנים לפני

אצלך כתוב שכרוב פרוביוטי מוכן תוך 5 ימים ובמתכון שמעליך כתוב שצריך להכין כרוב מעל החודש.
מה נכון?

אילנה
אילנה
2 שנים לפני

קודם כל תודה על התשובה המהירה. ויש לי עוד שאלה – האם צריכים ממש לדחוס את הכרוב בתוך צנצנת כפי שקראתי המתכונים אחרים.
תודה מראש.

אילנה
אילנה
2 שנים לפני

תודה רויטל. הולכת לנסות.

אילנה
אילנה
2 שנים לפני

כמה עלים צפים מעל המים וכשניסיתי לדחוף אותם למטה אז המים .ברחו. וגם, כמה פעמים ביום צריכים לפתוח את הצנצנת לאוורור, והאם אפשר להשתמש במחסה מחורר?
תודה מראש על התשובה.

נסיה
נסיה
1 שנה לפני

גם אני קראתי איפשהו שככל שמשאירים אותו יותר בחוץ הוא נהיה יותר פרוביוטי, עד שלושה שבועות.. ידוע לך משהו על כך?
והאם כשמשאירים יותר מחמישה ימים, אני מסתכנת בכך שהכרוב יתקלקל?
בנוסף, ראיתי מתכונים שלא מוסיפים בהם מים, האם תוספת מים היא הכרחית? ואם כן, אודה אם תוכלי לכתוב מדוע.

פשוט ניסיתי להכין עם ובלי מים, עם המים הצליח להחזיק בחוץ מעל שבועיים. בלי מים התקלקל תוך חמישה ימים ולא זכינו לטעום ממנו. אבל אמרו לי שבלי מים הטעם יותר דומננטי.. אז רציתי לנסות.. ואני לא מבינה בזה כלום..

מודה מראש על תגובתך וסליחה אם חפרתי..

נסיה
נסיה
2 שנים לפני

שלום, הצלחתי לדחוס את הכרוב עם תחתית שהיתה לי עם שוליים מסיליקון. רציתי לשאול איך יודעים שעבדתי בצורה מספיק סטרילית והחיידיקים הנכונים התפתחו? אם זה מקולקל זה יורגש בטעם? אני לא רגילה לאכול את זה פשוט, הכנתי מטעמי בריאות… תודה רבה על התשובה

יפה
יפה
2 שנים לפני

מעולה. וטעים. כמה יש ויטמין C בכרוב כבוש ?

נילי
נילי
1 שנה לפני

האם ניתן לשים שקית אוכל עם מים כדי שתהייה משקולת למעלה והכרוב לא יצוף ? האם צריך למלא עד הסוף במים ?

עידן
עידן
1 שנה לפני

היי תודה על המידע והמתכון
מה לגבי כרוב סגול במקום ירוק זה משנה?
ועל אילו עוד ירקות אפשר להשתמש במתכון זה?
כמו חמוצים יפנים למשל?

חנה ארמל
חנה ארמל
1 שנה לפני

עשיתי כרוב עם מלח הימלאיה פעם ראשונה שלי ויצא מעולה שמתי פלפל 1 ירוק חריף וגרגרי כוסברה

Adi Beck
Adi Beck
1 שנה לפני

האם ניתן להכין גם עם כרוב סגול?

Edith
Edith
1 שנה לפני

מים רותחים או מים מהברז בבקה?

נוגה
נוגה
8 חודשים לפני

הי רויטל,
אני תוהה מה הטעם בעיקור צנצנות – הרי הקרש חיתוך והכרוב עצמו והידיים שלנו שסוחטות את הכרוב לא מעוקרות אז למה בעצם..?

טל טל
טל טל
8 חודשים לפני
דירוג :
     

היוש ותודה! האם זה צריך להיות בשמש סגנון עדן החלון
או בצל בזמן הכבישה?
😉

יונתן הקטן noni
יונתן הקטן noni
1 חודש לפני

תנסו על אדן החלון לא על עדן החלון

Ina
Ina
4 חודשים לפני

איפה לשמור את הצנצנת עם הכרוב? בחוץ או במקרר
כמו כן לא ידעתי שצריך מים בטמפ החדר ושמתי מים רותחים האם זה ישנה משהו?

רחלי פלג
רחלי פלג
4 חודשים לפני

היי,
אני הכנתי כרוב כבוש לפי כל הכללים. יצא מצויין,
שמתי במקרר דיי הרבה זמן ונוצר עובש למעלה הסרתי את הכרוב עם העובש . שאר הכרוב היה לטעמי בסדר גמור אבל המיים לא היו צלולים. האם זה בסדר???

פנינה
פנינה
4 חודשים לפני

הי , השארתי את הכרוב למעלה משבוע. הוא טעים אבל הנוזל רירי. מה עושים?

פנינה השארתי את הכרוב על השיש קצת יותר משבע. טעים
פנינה השארתי את הכרוב על השיש קצת יותר משבע. טעים
4 חודשים לפני

השארתי על השיש קצת יותר משבוע
טעים אבל הנוזל רירי. מה עושים?

מרים קלמן
מרים קלמן
3 חודשים לפני
דירוג :
     

תודה על המידע החשוב, האם מומלץ להוסיף שיכבה דקה של שמן זית כדי למנוע עיפוש עקב חשיפה לאויר מחמצן?

שרונה
שרונה
2 חודשים לפני

אפשר להכין כרוב כבוש בצינצנת מפלסטיק?

יונתן הקטן noni
יונתן הקטן noni
1 חודש לפני
הגב ל  שרונה

שלילי