האם שמן הזית שקניתם מזוייף?

שמן זית

“שמן זית נחשב לאחד המוצרים הכי מזוייפים בעולם ויש המעריכים שלא פחות מ-60% משמן הזית שנמכר באירופה הוא מזוייף. הסיבה לזיופים הרבים הוא הפער העצום בין שמן פשוט (כמה שקלים לליטר) לעומת מחירו הגבוה של שמן זית אמיתי. כך תבדקו שרכשתם שמן זית בריא ואמיתי

“100 אחוז טבע”, “שמן זית אמיתי בטעם של פעם”, “ישראלי- בית הבד הגלילי”, “שמן זית אמיתי המלך”, אלה הם רק חלק קטן מהשמות של שמני זית מזויפים שנמצאו בחודש שעבר בבדיקות משרד הבריאות.

מדי שנה מאותרים בישראל מאות בקבוקי שמן זית מהולים או מזויפים, שהם רק חלק קטן מתעשיית זיופי שמן הזית, שהפכה לצרה בינלאומית. הבעיה היא לא רק האובדן הכספי, אלא החשש ששמן זית מזויף מזיק לבריאות, כי הוא מכיל חומרי טעם וריח וצבעי מאכל כדי שהוא יראה אותנטי ככל האפשר.

בדו”ח מיוחד שהוציא לאחרונה האיחוד האירופי נכתב ששמן הזית הוא מוצר המזון המזויף ביותר בעולם. כותבי הדו”ח הודו, במילים אלה ואחרות, בחוסר היכולת שלהם לשלוט בתחום הפרוע של זיופי שמן הזית. בכתבה שפורסמה לאחרונה במגזין האמריקאי היוקרתי Atlantic תחת הכותרת: “גלגלי הפשע משומנים בשמן זית”, נכתב שבגלל קלות הזיוף והרווחים העצומים, שמן הזית הפך לעיסוק של ארגוני פשע בכל העולם. לפי הערכות, כ-50% משמן הזית שנמכר באירופה וארצות הברית הוא מזויף.

גם שמן זית מהסופרמרקט עלול להיות מזויף

“שמן זית מזויף מגיע גם לישראל, יתכן שגם תחת שמות של חברות גדולות שמייבאות שמן זית מחו”ל”, אומר פרופ’ זהר כרם, מרצה לכימיה של המזון באוניברסיטה העברית וחבר בוועדת התקן הפדרלית לשמן זית בארצות הברית. “הפיתוי הכלכלי בזיוף שמן זית הוא עצום. מחיר שמן זול הוא כ-5 שקלים לליטר ושמן זית איכותי כ-50 שקלים לליטר. שמן זית הוא מוצר שקל מאוד לזייף וקשה מאוד לזהות חלק מהזיופים. הבדיקה לאיתור שמן זית מזויף יקרה מאוד ומחירה יכול להגיע לכמה מאות יורו”.

-האם שמן זית מזויף עלול להזיק לבריאות?

“במקרה הטוב מדובר בשמן זית מהול עם שמן סויה זול כך שההפסד מסתכם בעיקר בכסף. במקרה הגרוע, מדובר בשמן זית שמכיל צבע מאכל וחומרי טעם או שמן זית למאור שמוגדר על פי רשויות הבריאות כלא ראוי למאכל אדם ועלול להזיק לבריאות”.

שמן הזית האיטלקי נחשב למשובח ביותר בעולם. אבל סדרת כתבות תחקיר שפרסם העיתונאי תום מולר ב”ניו יורקר”, שהפכו לפני כשנתיים לספר על בעיות באיכות שמן הזית Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil נמצא שרוב שמן הזית האיטלקי שנמכר בארצות הברית ואירופה מזויף. לפי בדיקות שנערכו, רק 4 מתוך כל 10 בקבוקי שמן זית איטלקי הם אכן שמן זית כתית מעולה. מולר מצא שכמחצית משמן הזית שנמכר בארצות הברית במרכולים הוא מזוייף. בגלל הכמות העצומה של הזיופים מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הודה שאין לו יכולת לשלוט על הזיופים הרבים.  “שמן זית כתית מעולה מכיל יותר מ-200 תרכובות בריאות יחודיות והוא אחת מהסיבות לקרדיט העצום לה זוכה הדיאטה הים תיכונית שנחשבת לבריאה ביותר בעולם”, כתב מולר בספר שלו. “עלויות ייצור של שמן זית אמיתי גבוהות, כי לא קל לייצר אותו. אבל לזייף אותו קל מאוד”.

לנתונים הקשים שפרסם מולר יש אישורים רבים. מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בשנת 2012 ובדק סוגים שונים של שמן זית שנמכרו בסופרמרקטים בקליפורניה מצאו ש-69% מהם היו מזוייפים ולמרות שנכתב עליהם שהם “כתית מעולה” הם לא היו כאלה. המחקר התייחס לשמן מיובא. כשבדקו שמן מקומי מקליפורניה מצאו שרק 10% היו מזוייפים.

מחקר אחר בדק את שמן הזית במסעדות. המצב שם, כצפוי, היה אף גרוע יותר. על כל בקבוקי שמן הזית שנבדקו היתה תווית לפיה השמן נבדק על ידי משרד החקלאות האמריקאי (USDA). בפועל, רק לשמן אחד, מתוך 21 סוגים שנבדקו, היה אכן אישור כזה. 60% מהשמן זית בו נעשה שימוש במסעדות היה מזויף, חלק מהשמנים היו עם ריח עיפוש והם כנראה נמהלו בשמן למאור שלא מיועד למאכל אדם.

“בכל זאת”, מדגיש פרופ’ כרם, “מומלץ מאוד לכל אדם לצרוך שמן זית כתית מעולה שנחשב לאחד מהמזונות הבריאים ביותר בעולם. כל עוד הוא נעשה באופן טבעי: כבישה קרה, ללא שימוש בכימיקלים או בחום שפוגעים באיכותו”.

איך לזהות שמן זית כתית מעולה אמיתי:

  • חפשו כיתוב ברור: איפה שמן הזית יוצר?

מבדיקה אקראית בסופרמרקט מתברר שעל רוב סוגי שמן הזית אין כיתוב מפורש איפה הם יוצרו. לפעמים כתוב שזהו “שמן זית גלילי” או “שמן זית שמיוצר כבר מאות בשנים”, עם רמזים לכך שמדובר בשמן זית ישראלי, אבל זה לא כתוב באופן מפורש. “שמן זית שלא כתוב עליו מפורשות היכן הוא מיוצר – כנראה מיובא”, מסביר פרופ’ כרם, “כי זול יותר לייבא שמן זית מלייצר אותו”.

בכתבה שפורסמה בעיתון “Food Safety News” התראיין מייקל ויינברג, מנכ”ל של חברה אמריקאית להונאות במזון, שאמר שהוא בעצמו נמנע מרכישת שמן זית מיובא. “הפסקתי לקנות שמן זית שמגיע מאיטליה, יוון או ספרד, בגלל הזיופים הרבים. אני רוכש שמן זית מייצרן מקומי”.

פרופ’ כרם: “מכיוון שזיופי שמן זית כל כך נפוצים בעולם, אני רוצה, כצרכן, לדעת מאיפה שמן הזית מגיע. לא פעם התגלה ששמן זית ישן, בן כמה שנים, מחומצן, נמכר כאילו הוא טרי. כדי ליהנות מטעמו ואיכויותיו הבריאותיות של שמן הזית כדאי לצרוך אותו שנה ממועד ייצורו ולא מעבר לכך”.

  • מחיר לא זול מדי

יוקר המחייה בישראל הוא בעיה אמיתית, אבל אם אתם לוקחים כדוגמה שמן זית שראיתם באירופה ב-2 יורו לליטר – סביר להניח שהוא מזוייף. “ייצור שמן זית כתית מעולה הוא יקר”, אומר פרופ’ כרם. “כדי לייצר ק”ג שמן זית (כ-920 מ”ל) צריך למסוק 5 ק”ג זיתים. כך שעלות הזיתים למגדל היא כ-20 שקלים לליטר שמן זית. ברור שעל זה צריך להוסיף ייצור ואחסון. המשמעות היא שבכל פעם שאנחנו רואים שמן זית שנמכר במחיר של פחות מ-30 שקלים לליטר– הוא חשוד מאוד וסביר שהוא מזויף או פג תוקף.

“שמן זית הוא תחום שבו לא כדאי לחפש מציאות, ואם אתם לא מוכנים לשלם בעבור שמן זית כתית מעולה איכותי, עדיף לרכוש שמן פשוט וזול כמו קנולה ולא להסתכן ברכישת שמן זית מזויף”.

  • יצרן גדול לא מבטיח שמן זית אמיתי

הגיוני להאמין שיצרן גדול מבטיח שמן זית אמיתי ואיכותי. אבל לדברי מולר, יצרנים גדולים עלולים לרכוש שמן זית מזויף. לדוגמה, שמן הזית האיטלקי הידוע Bertolli, שהיה בבעלות ענקית המזון יוניליוור, נמצא כמזוייף. נציגי חברת יוניליוור הופיעו בבית משפט וטענו שהם מכרו שמן זית מזויף מכיוון שהם רומו על ידי הספקים שלהם.

כרם: “יצרן גדול לא מבטיח איכות גם בישראל. כמובן שיש יצרנים גדולים שמייצרים שמן זית מצויין. אבל לא כדאי לבטוח באופן עיוור ביצרן גדול”.

  • בדקו תחרויות:

יש שתי תחרויות בינלאומיות מובילות של שמן זית איכותי: “”TERRAOLIVO ו”ראשון המסיק” מטעם ענף הזית במשרד החקלאות. בשתי התחרויות היצרנים מביאים את השמן שלהם לבדיקה אבל גם יודעים שבודקי השמן מהתחרות רוכשים את השמן זית בעצמם ובודקים אותו במעבדה. לדברי ד”ר כרם, כבר קרו מקרים בהם יצרנים לא זכו בתחרות או לא קיבלו תו איכות בגלל ששמן הזית שלהם לא היה איכותי מספיק.

בתחרות TERRAOLIVO לשנת 2015 זכו היצרנים הישראלים (רשימה חלקית):

שמן הזית הישראלי הטוב ביותר – “אליעד” מרמת הגולן

מותג שמן הזית הטוב ביותר – “מסיק” מקיבוץ מגל

מותג הבוטיק הטוב ביותר – “כרמי גולן” ממושב נוב

  • חפשו את התו

תו האיכות של ענף שמן הזית במועצת הצמחים (משרד החקלאות) מבטיח שמן זית כתית מעולה. לדברי ד”ר כרם, שמני זית שקיבלו את התו עמדו במבחנים ובדיקות מעבדה. את רשימת היצרנים המלאה אפשר למצוא באתר: http://www.oliveboard.org.il/

טעמו את השמן:

“שמן זית צריך להיות טעים”, אומר ד”ר כרם. “לשמן זית אמיתי יש שילוב של טעמים של עלים ירוקים קצוצים, זיתים, אגוזים ומעט מרירות. אם מזהים בשמן טעמים רקובים ומעופשים – השמן לא טרי או לא איכותי ולא כדאי לצרוך אותו”.

מיתוסים על שמן זית

שמן זית אמיתי נקרש במקרר

לא בהכרח.

יש זנים שונים של זיתים ולשמן שמופק מהם תכונות שונות: חלקם נקרשים וחלקם נשארים נוזליים. העובדה ששמן התקשה במקרר אינה עדות לכך שמדובר שמן זית אמיתי או איכותי.

לשמן זית אמיתי יש צבע ירוק

לא בהכרח.

תלוי במועד המסיק של הזיתים. יש שמנים שהם בעלי גוון צהבהב ויש שהם בעלי גוון ירוק.

לא מומלץ לבשל או לטגן בשמן זית

לא נכון.

שמן זית הוא השמן הטוב ביותר לבישול, טיגון ואפייה. בזכות תכולה טבעית גבוהה של נוגדי חמצון וטמפרטורת רתיחה גבוהה הוא אחד השמנים המתאימים ביותר לבישול וטיגון. זנים מסוימים, כמו למשל לצ’ינו או ארבקינה, שהם בעלי טעם עדין ואין בהם חריפות או מרירות יכולים לשמש לאפיית עוגות.

רוצים לקרוא את הכתבה ב-ynet? האם שמן הזית שקניתם מזויף?


שמן זית מזוייף


איך לדעת האם שמן הזית מזוייף

0 0 הצבעות
דירוגים
guest
1 תגובה
ישן ביותר
חדש ביותר המוצבעים ביותר
פידבק בתוך התגובה
צפה בכל התגובות
ניר
ניר
6 חודשים לפני

וואלה

רויטל פדרבוש - בלוגרית, מצלמת וכותבת את הבלוג ״מטבח קל״

קצת עליי

נעים להכיר, קוראים לי רויטל ואני שמחה מאוד שהגעת לבקר :) :) :) 

אני מחברת ספרי בישול, עיתונאית אוכל ובריאות וכותבת ומצלמת את המתכונים ב”מטבח קל”.

המתכונים שתמצאו כאן מתאימים למה שאני מאמינה בו: אוכל פשוט, לא מעובד, בריא בדרך כלל ועם כמה שפחות קלוריות ושומן, אבל בלי שימוש בתחליפים מלאכותיים ובלי להתפשר על הטעם.

אל תפספסו אף מתכון!

קבלו מתכונים חדשים ומידע מעניין ישר לתיבת הדואר שלכם

אפשר להציע לך חברות?

אל תפספסו אף מתכון!

קבלו מתכונים חדשים ומידע מעניין ישר לתיבת הדואר שלכם

הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ של הבלוג לקבלת מתכונים וטיפים חדשים