למרות שאני לא מאמינה בעבודה רבה במטבח ואני יודעת שאפשר לקנות גרנולה מוכנה בסופרמרקט, אין מה להשוות בין גרנולה ביתית לגרנולה קנויה. גם גרנולה קנויה איכותית מכילה בעיקר שיבולת שועל, כי זה המרכיב הכי זול ופחות אגוזים, זרעים ופירות יבשים. גם מועד הקלייה משפיע על הטעם ואחרי שטועמים פעם אחת גרנולה ביתית מבינים שלטריות יש משמעות רבה בטעם. מכיוון שקל מאוד להכין גרנולה ביתית וזה ממש פחות מ-10 דקות עבודה נטו – אני תמיד מכינה גרנולה בבית.
היתרון של גרנולה ביתית הוא שאפשר להכין ממנה במהירות ובקלות ארוחה טעימה ומזינה. אפשר להוסיף אותה ליוגורט או לחלב ואפשר גם לנשנש אותה ככה לייד הקפה כמו קינוח בריא. אצלנו בבית כמעט תמיד יש צנצנת גרנולה ביתית טעימה שתמיד נגמרת במהירות. ארוחה כזאת משביעה מאוד בזכות החלבון, הסיבים התזונתיים, האגוזים והזרעים.
היתרון של גרנולה ביתית הוא שאפשר לשנות את המרכיבים לפי הטעם האישי. שלא כמו עוגה, שצריכה איזון בין המרכיבים הרטובים, היבשים והמתפיחים – האפשרויות בגרנולה הן רבות ומגוונות. למרכיב הסוכרי בגרנולה (דבש/סילאן) יש תפקיד בגרנולה והוא השחמה והפיכתה לפריכה יותר (קריספית). הסיבה לכך היא שסוכר מתחמם לטמפרטורות גבוהות וכך נוצרת ההשחמה שתורמת רבות לטעם ולמרקם הפריך. אבל אפשר להחליף את המרכיב הסוכרי עם שמן כלשהו, שגם הוא מגיע לטמפרטורות גבוהות ויגרום לגרנולה להיות פריכה וטעימה. אז כדי להכין גרנולה ללא תוספת סוכר צריך להוסיף למרכיבים שמן (אפשר כל סוג של שמן) ולקלות את המרכיבים. אחרי הקלייה אפשר להוסיף פירות יבשים או להשאיר אותה כמו שהיא ללא המתקה בכלל. כמובן שאפשר להוסיף לה ממתיק מלאכותי כלשהו אבל רק אחרי האפייה בתנור, אלא אם כן מדובר בממתיק שמתאים לאפייה בתנור (אפשר לבדוק על האריזה). בדרך הזו אפשר להכין גרנולה ביתית טעימה ללא סוכר שתתאים גם לאנשים בחלו בסוכרת או אנשים שרוצים להפחית את צריכת הסוכרים שלהם.
אם אתם רוצים גרנולה ביתית בריאה – גוונו אותה ככל האפשר. הוסיפו לה מגוון של אגוזים (פקאן, קשיו, שקדים) וזרעים (חמניה, דלעת). באופן כללי, כל מרכיבי הגרנולה הביתית הם בריאים: שיבולת שועל, אגוזים, פירות יבשים ואפשר לשנות את המרכיבים לפי הטעם האישי. אפשר בקלות להכין את המתכון ללא סוכר בכלל וללא פירות יבשים רק משיבולת שועל, אגוזים וזרעים. גרנולה ביתית מלוחה יכולה להתאים לסלט.
גרנולה זה מאכל עשיר מאוד, אבל אפשר ״לחסוך בקלוריות״ על ידי הורדה או הפחתת כמות השומן במתכון. בדרך כלל מתכונים לגרנולה ביתית כוללים גם מרכיב סוכרי וגם מרכיב שומני כמו שמן. מהנסיון שלי אחד מהם גם נותן תוצאה טובה מאוד. אם מפחיתים את השמן מהמתכון אפשר לחסוך כ-500 קלוריות. הגרנולה עצמה – בעיקר האגוזים והזרעים מכילים כמות גבוהה של שמן איכותי מאוד כך שאין צורך להוסיף עוד שמן. למעשה אפשר לבחור בין שמן לממתיק או לשלב את שניהם לפי הטעם האישי.
מהנסיון שלי היא מחזיקה כחודש בצנצנת סגורה. חשוב לאחסן אותה בכלי אטום כי לחות עלולה לגרום לה לאבד מהפריכות שלה. אחר כך היא עלולה לאבד מהטריות שלה ובמקרה כזה אפשר לקלות אותה בתנור שוב למשך כ-5-10 דקות. למרבה המזל היא בדרך כלל נגמרת הרבה לפני…
ההכנה היא כל קלה ופשוטה, שכל מה שצריך לעשות זה רק לערבב את המרכיבים ולאפות בתנור עד השחמה קלה. ואז יש לכם צנצנת של גרנולה איכותית, מלאה באגוזים וזרעים, שמספיקה לזמן ממושך.
תודה על עוד מתכון מעולה. במקום פירות יבשים שמתי שוקולד צ’יפס מריר. ובכל זאת הוספתי קצת שמן זית, כי זה טעים לי. יצא נפלא.
תודה על המתכון הקל הטעים המהיר והמושלם!
תודה שחזרת לכתוב תגובה, ממש כיף לקרוא 🙂
באמת מושלמת! הכנתי הערב וכבר נגמרה חצי קופסא, זה פשוט ממכר!
ליה, תודה רבה על התגובה!
שמחה שאהבת את הגרנולה ואפילו חסכת בקלוריות 🙂
היי
אני רוצה להכין את הגרנולה, כתבת שמנה זה 128 קלוריות, מה גודל המנה?
תודה שני
מנה היא בדרך כלל 30 גרם – 3 כפות.
תודה על ההערה, אוסיף בטקסט 🙂
חובה לשים מלח?
לא. ממש לא חובה, הוא לא מוסיף כלום חוץ מטעם 🙂
תודההה
משתמשים בכוס חדפ שקופה או כוס מדידה?
תמיד כוס מדידה שמכילה 240 מ”ל. אם כי במקרה של גרנולה זה לא כל כך משנה ואת יכולה להכין אותה לפי הטעם האישי שלם.
זה לא עוגה שהיחס בין המרכיבים משמעותי.
בהצלחה 🙂
תודה רבה על מתכון מעולה, שאלה לגבי האגוזים והגרעינים הערך התזונתי שלהם לא נפגם באפיה שהרי הם מתחמצנים. מה אפשר לעשות בנידון?
הדרך הבריאה ביותר לצרוך אגוזים וגרעינים היא טבעית, אבל ככל הידוע לי הנזק בקלייה קלה איננה משמעותית. חמצון מתרחש בטמפרטורות גבוהות ואם את רוצה להימנע מכך לחלוטין את יכולה להוריד את הטמפרטורה ולקלות את הגרנולה למשך זמן ארוך יותר.
אבל כאמור הנזק לא משמעותי כי האגוזים והזרעים נקלים באופן קל (הם לא שרופים).
בהצלחה 🙂
תודה אהובה❤️
בשמחה תמיד 🙂
נראה מתכון מוצלח.
אפשר להכין מזה חטיף גרנולה, לחתוך למלבנים ולא לפורר?
אם לא יש לך מתכון לחטיף?
הי, לא ניסיתי, אבל ככל הידוע לי צריך לערבב את הגרנולה עם 1/2 כוס דבש (ולא ממתיקים אחרים שכתובים במתכון) ולאפות בתבנית תוך כדי הידוק הגרנולה.
ביציאה מהתנור חותכים ליחידות. מקווה לפרסם מתכון בקרוב 🙂