קימצ׳י זה אחד המאכלים הכי טעימים שיש. בקוריאה מגישים אותו לשולחן כמו סחוג אצלנו, כי הוא פיקנטי (אפשר להכין קימצ׳י בדרגות שונות של חריפות, לפי הטעם האישי) ומשתלב נהדר עם האוכל האסיאתי. בקוריאה נהוג לאכול קימצ׳י בבוקר, צהריים וערב כי הוא פשוט טעים!
יש הרבה סוגים של קימצ׳י ובקוריאה מדברים על 400 סוגים שונים שונים. הריח של קימצ’י קוריאני מקורי הוא חזק וחריף מאוד, כי הוא מכיל דגים וכל זה בשילוב עם דייקון (צנון קוריאני), שום וג’ינג’ר יוצר ניחוח חד פעמי שעלול לגרום לסחרחורת. הקימצ’י שאני מכינה הוא מערבי יותר, כלומר לא כולל מחיות דגים, אלא יותר כרוב כבוש בסגנון אסיאתי. אגב, הקוראינים מגישים קימצ’י בכל ארוחה ואני לגמרי מבינה אותם. הם מתייחסים אליו כאל סוג של סחוג טעים.
קימצ׳י הוא כנראה הירק הכבוש הכי בריא שיש.
על נפלאות הקימצ’י שמעתי לראשונה אי שם בתחילת שנות ה-2000. מומחה בכיר וידוע לתזונה אמר לי שיש מדענים הטוענים שהסיבה לכך שהקוריאנים לא חלו כמעט במגיפת הסארס (סוג של וירוס הקורונה) היה הקימצ’י.
מה זה קימצ’י?, שאלתי.
מאכל טעים, הוא ענה.
הסתקרנתי. הכנתי ומאז אנחנו אוכלים קימצ’י כל הזמן.
לפני הכל צריך לכתוב שגם בלי קשר לבריאות, קימצ’י זה קודם כל טעים. במיוחד למי שאוהב אוכל פיקנטי, אם כי אפשר להכין קימצ’י נטרלי ולא חריף בכלל (אני מכינה צנצנת אחת כזאת עם פפריקה מתוקה).
חיידקים טובים – פרוביוטיקה. הקימצ’י נחשב לפרוביוטיקה מעולה במיוחד, כי הכרוב עצמו נחשב למזון שחיידקי המעיים שלנו אוהבים. שילוב של תבלינים רבים (ג’ינג’ר, שום, בצל ירוק) גורם למגוון עצום של חיידקים, שמחזקים את מערכת החיסון.
המתכון הכי מובן שמצאתי. אתר יפהפה וכתבות מדויקות.
במתכון הזה לא הבנתי נקודה קטנה, אם מסננים את הכרוב מאיפה יש נוזלים לכרוב? משהו התפספס בין סעיף 3 ל4… תודה
שרהל’ה, תודה רבה על המחמאות!
הכרוב עם המלח מפריש נוזלים.
כשמעסים את הכרוב יוצאים ממנו לא מעט נוזלים.
לפעמים הנוזלים מספיקים לכיסוי ולפעמים לא (תלוי בעסיסיות הכרוב).
לכן כתוב במתכון שאם אין מספיק נוזלים מוסיפים תמיסת מי מלח ביחס 25 גרם מלח לכל ליטר מים.
או כפית מלח לכל כוס מים.
אשמח לשמוע ממך איך יצא 🙂
איך מכינים קימצ’י לא צבעוני, האם זה אפשרי להכין ללא פפריקה וזה עדיין יהיה קימצ’י? תודה, הכנתי פעמיים בעבר, אך בגלל המראה פשוט זרקתי את הכל, לא יכולתי לאכול את הקימצ’י, אני מכינה המון חמוצים בבית, מכל הסוגים, אך פרוביוטיקה הפכה לנושא מאוד חשוב במטבח שלי, הייתי מאוד רוצה להפוך את הקימצ’י למזון קבוע, תודה על התשובה,
הי דליה, לדעתי אין בעיה להכין קימצ’י ללא פפריקה, אם כי המתכון המקורי מכיל פפריקה חריפה. הפפריקה לא תורמת שום דבר לתהליך התסיסה. היתרונות הבריאותיים של הקימצ’י מגיעים משילוב המרכיבים כמו ג’ינג’ר, שום וכמובן הכרוב. כולם ביחד מהווים פרוביוטיקה (חיידקים בריאים) וגם פרה-ביוטיקה (המזון של החיידקים הטובים) כך שהאכילה של קימצ’י גם גורמת להגדלת מספר החיידקים הפרוביוטיים בגוף. מקווה שעזרתי לך.
באיזה כלי כדאי להכין ולשמור את הכרוב?
אני מעדיפה כלי מזכוכית כי יש עדויות לכך שחומרים מאריזות מפלסטיק עלולות לזלוג למזון וזה מסוכן לבריאות.
במיוחד כשמדובר במזון חומצי ושומני או גם חם.
בקיצור – הכי טוב צנצנת זכוכית. אפשר גם כזו שהשתמשת בה בעבר 🙂
לכמות כזו איזה גודל צנצנת?
תלוי בגודל הכרוב. באופן כללי הקימצ׳י מתכווץ מאוד אחרי כמה ימים כך שאני תמיד מתחילה עם 2 צנצנות בינוניות ומצמצמת לאחת.
היי רציתי לשאול באיזה שלב מוסיפים את הדייקון תודה רבה
ביחד עם הכרוב – הכל ביחד.
שלום, רציתי לשאול האם עצם פתיחת הצנצנת גורמת לכניסת אוויר ויכולה לקלקל את כל הקימצ׳י?
ממש לא מקלקל. אבל כמובן שכדאי לשמור סגור. כדי שהקימצ’י לא יתקלקל, חשוב לא להכניס כלים לא נקיים, אפילו כאלה שהשתמשת בהם לפני רגע למאכל אחר. להוציא רק עם מזלג נקי ואז הוא נשמר במשך חודשים. בהצלחה!
אני לא מצליחה למצוא כרוב סיני, האם אפשר להשתמש בכרוב רגיל?
כן, בטח. זו אכן לא העונה עכשיו. אפשר להכין מכרוב רגיל. אגב, אפשר להכין קימצ’י ממלפפונים, יוצא ממש טעים!
קראתי במתכון אחר שחייבים לפתוח את הצנצנצת אחרת הגזים שהכרוב משחרר עלולים לפוצץ את הצנצנת????
לא שמעתי על פיצוץ צנצנת 🙂
אפילו קצת מצחיק.
היי רויטל, ראיתי בסרטים וסדרות שהם מוציאים את הקימצ’י מכלים ללא נוזלים. האם הקימצי הזה שונה מהמותסס עם הנוזלים? יש לי כלי התססה מקרמיקה. האם אפשר לעשות בהם את הקימצ’י המתובל כמו שרואים ?
הי, אני לא חושבת שהוא שונה… אם כי הקימצ׳י המקורי מכיל מרכיבים שלא מקבולים בישראל (מחיות דגים ושרימפס ריחניות) שלא הוספתי למתכון כי הריח באמת חזק… האפשרות להוסיף מי מלח קיימת גם במתכון המקורי – הכל שאלה של מינון. יש מתכונים של כרוב כבוש ללא הוספת נוזלים (כי הכרוב מפריש נוזלים), אבל זה תלוי בכרוב ובעונה. יש כרוב שמפריש יותר או פחות נוזלים. לכן תמיד יש את האפשרות להוספת מי מלח. הרעיון בכל הירקות הכבושים הוא שכל הירק יהיה בסביבה אנאירובית – ללא חשיפה לחמצן. כדי שהירק לא יתקלקל ותתקיים תסיסה לקטית הוא חייב להיות מכוסה במי מלח. בקיצור הוספת… קרא עוד
אודה להתיחסותך לעניין כלי להתססה מקרמיקה . האם זהה בתהליך
בהחלט כן.
הכלי לא כל כך משנה לתסיסה ולתהליך.
אני באופן אישי מעדיפה לא להשתמש בכלי פלסטיק בגלל החשש שהפלסטיק יזלוג למזון עצמו.
בהצלחה 🙂
היי אם אני רוצה להכין לא חריף?
אין בעיה בכלל. במקום פפריקה חריפה או צ׳ילי – פפריקה מתוקה. הפפריקה רק תורמת לגוון האותנטי של הקימצ׳י, אבל מבחינת בריאות וטעם – אין צורך בפפריקה ואת יכולה להשמיט. בהצלחה 🙂
אני מרבה להכין כרוב כבוש בהצלחה מרובה, וזה בעצם כרוב כבוש, 2.5 % מלח, בתוספת שום, ג’ינג’ר ופפריקה. מעניין.
אנסה את זה ללא ספק.
מעולה, אשמח לשמוע איך יצא 🙂
היי הכנתי לפי מה שאמרת והוספתי כפית סוכר….האם זה יתקלקל?🫣🫣הכנתי בצינצנת של 3 ליטר…תודה מרטד
למה שיתקלקל? הסוכר לא מקלקל… בטוחה שייצא לך טעים!
מתכון פשוט הגיוני … ומלא בטעם. נו טוב אני מכור לכרוב, אז זו לא חכמה.
אכן מתכון נהדר למאכל בריא וטעים. שמחה מאוד שאהבת את המתכון 🙂
משהו לא ברור לי,את המים המסוננים (סעיף 3) מוסיפים לצנצנת או שופכים? אם שופכים איך יש מים בצנצנת לפני שמוסיפים את תמיסת המלח?
הי סיגל, הוספתי הסבר – את המים זורקים. כשתכיני את המתכון תראי שהכרוב המתובל מפריש הרבה נוזלים. במידת הצורך – לא תמיד יש צורך – מוסיפים מי מלח לכיסוי הכרוב. בהצלחה 🙂